Καλλιεργούμενες Ποικιλίες

Assyrtiko

ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Ομολογουμένως το Ασύρτικο είναι μια από τις ευγενέστερες ποικιλίες λευκών σταφυλιών του Ελληνικού αμπελώνα και για πολλούς η κορυφαία και όχι άδικα. Στο κτήμα μας σήμερα καλλιεργούνται περίπου 38 στρέμματα με τα πρώτα να έχουν φυτευτεί από το 2004 στον αμπελώνα του Γερακλίου.

Lhmionas

ΛΗΜΝΙΩΝΑΣ

Καλλιεργούνταν πριν τη φυλλοξήρα παραδοσιακά στη Θεσσαλία. Σχεδόν εξαφανισμένη, διασώθηκε από το Ινστιτούτο Αμπέλου και τις τελευταίες δεκαετίες αρχίζει να καλλιεργείται από όλο και περισσότερους αμπελουργούς χάρη στα εξαιρετικά του αποτελέσματα και την αντοχή του στην ξηρασία και τον καύσωνα. Το κτήμα από το 2008 καλλιεργεί 8 στρέμματα στον ιδιόκτητο αμπελώνα του στη θέση Καρυές της Καλλιθέας Φαρσάλων.

Grenache Rouge

GRENACHE ROUGE

Πρόκειται για μια ποικιλία ισπανικής προέλευσης με καλή παραγωγικότητα και πολύ ζωηρό φυτό. Αποτελεί μια από τις ποιο παραγωγικές ποικιλίες του κτήματος μας και καλύπτει έκταση 6 στρεμμάτων στον αμπελώνα μας ενώ στα σχέδια μας είναι η φύτευση άλλων 10 

Sauvignon Blanc

SAUVIGNON BLANC

Ποικιλία λευκού σταφυλιού με γεύση διαφορετική από τα υπόλοιπα λευκά λόγω τον πράσινων και βοτανικών νότων που προσδίδει. Το όνομα του σημαίνει άγριο λευκό και για το κτήμα μας αποτελεί μια από τις παλαιότερες ποικιλίες μιας και τα πρώτα 4,5 στρέμματα είχαν φυτευτεί διερευνητικά από τα δύο αρχικά μέλη του κτήματος το 1997. Σήμερα στον αμπελώνα μας καλλιεργούνται συνολικά 41,5 στρέμματα.

Chardonnay

CHARDONNAY

Πιθανότατα να αποτελεί την πιο γνωστή ποικιλία λευκού οιναμπέλου, αυτό που λίγοι γνωρίζουν όμως είναι ότι σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια προήλθε από τυχαία διασταύρωση μέλους της οικογένειας του Pinot με την ποικιλία Gouais Blanc . Το κτήμα Ευάμπελος Γη καλλιεργεί 14 στρέμματα στην περιοχή αμπέλια Γερακλίου

Syrah

SYRAH

Φτιάχνει μερικά από τα πιο σκούρα κόκκινα κρασιά στο κόσμο, με πλούσιο σώμα και έντονη γεύση από μούρα βατόμουρα κ.α. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς η ποικιλία αυτή πήρε το όνομα της, είτε από την παλιά πόλη Σιράζ του Ιράν που παράγει το Shirazi είτε από τη Syracruse που αποτελούσε ισχυρή πόλη της Σικελίας το 400π.χ. Όπως και να χεί, η πολυταξιδεμένη αυτή ποικιλία το 1998 βρήκε τη Θέση της στον αμπελώνα μας και σήμερα καλύπτει 12 στρέμματα αυτού.

Merlot

MERLOT

Οφείλει το όνομα του στο κοτσύφι που στη Γαλλία ονομάζετε merle και όχι άδικα αφού οι ρώγες του Merlot, καθώς ωριμάζουν νωρίτερα από τις άλλες ποικιλίες δέχονται συχνά «επιθέσεις». Αυτή η πρωιμότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που, μαζί με την ικανότητά του να παράγει μαλακά βελούδινα κρασιά είναι που το κάνουν έναν ισχυρό σύμμαχο για ισορροπημένα κρασιά. Η ποικιλία Merlot καλύπτει σήμερα έκταση 19 στρεμμάτων στις πλαγιές του Γερακλίου.

Cabernet Sauvignon

CABERNET SAUVIGNON

Χαρακτηρίζεται και Βασιλιάς των Ερυθρών οίνων. Μπορούμε να το βρούμε παντού, όπου υπάρχει αμπελώνας και ο λόγος είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί και να απλώσει τις ρίζες του πάρα τις όποιες κλιματολογικές ή ακόμα και καλλιεργητικές συνθήκες επικρατούν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ποικιλία που βοηθά τα μέγιστα την ανάδειξη ενός terroir όπως ακριβώς κάνουν και τα 37 στρέμματα που καλλιεργούνται σήμερα στον αμπελώνα μας.

Cabernet Franc

CABERNET FRANC

Αποτελεί ένα από τα ανερχόμενα οινολογικά αστέρια και αυτό οφείλετε στην προσαρμοστικότητα του αλλά και στο χαρακτήρα του που δίνει αρωματικά κομψά κρασιά με μπαχαρένιες νότες και οξύτητα που ‘’ζητάει’’ φαγητό.. Το Cabernet Franc είναι μαζί με το Sauvignon Blanc ο γονέας του Cabernet Sauvignon με τον συγκεκριμένο γάμο να χρονολογείται το 1600 στο Bordeaux. Το κτήμα μας εκμεταλλεύεται σήμερα 12 στρέμματα με τα πρώτα 5 να φυτεύονται το 1998.